maanantai 29. huhtikuuta 2013

Kotitehtävä 1. (osa 2)


Näin Visioin


Tehtävänäni on pohtia yrityksen vision merkitystä sen sähköisen liiketoiminnan strategisessa suunnittelussa ja mitä yrityksen e-strategian tulisi vähintään sisältää.

Miten tehdä shakkimatti e –strategialla


Yrityksen visio on kuin shakissa tavoite tehdä shakkimatti, ja strategia on suunnitelma miten peli pelataan jotta se voitetaan. E-strategia on osa voittoon johtavaa suunnitelmaa, ja lähemmin tarkeasteltuna se on taktiikka, millä eri pelitilanteista suoriudutaan parhaiten. Visio siis määritellee mihin toimintaa tulisi ohjata ja määriteltäessä strategiaa tulee jokaisessa asiassa tarkastella tukeeko se visiota.

E-strategialla organisaatio määrittelee miten se aikoo kehittää omaa sähköistä liiketoimintaansa, jotta organisaation visio saavutettaisiin.  E-strategialla voi olla suuri merkitys vision toteutumisen kannalta, koska sen avulla viestintä monipuolistuu ja toiminnan tehostuu sähköistymisen myötä.  E-strategian tavoitteiden tulisi olla realistisia ja pohjautua organisaation nykyiseen tilanteeseen. Strategian suunnittelussa voi käyttää apuna esimerkiksi SOSTAC-mallia.

E-strategiassa tulisi määritellä ainakin seuraavat asiat


  • Organisaation resurssit
  • Henkilöstön osaaminen
  • Suhde kilpailijoihin, asiakkaisiin ja yhteiskytökumppaneihin
  • Kuka vastaa toimenpiteistä
  • Millä mittareilla toimenpiteitä seurataan
  • Mitkä ovat ne tieto- ja viestintätekniset keinot, joilla päästään haluttuihin tavoitteisiin. Esimerkiksi kotisivut, CRM- ohjelmistot, sosiaalinen media, verkkokauppa ja laskutusohjelmat.

E-strategiaa pitää tarkastella tasaisin väliajoin, ja sen on oltava muutettavissa, jotta varmistutaan että sähköisen liiketoiminnan kehittämissuunnitelmat johtavat vision saavuttamiseen.

Miten meillä


Strategioiden ja visioiden suhteen elämme Lohjalla mielenkiintoista aikaa. Länsi-Uudenmaan matkailustrategia on parhaillaan kaupunkien hallituksien hyväksyttävänä ja Lohjan kaupungin oma strategia on työn alla. E-strategiamme suunnittelu on myös aluillaan ja tavoitteeksi asettaisin ainakin toimintojen tehokkuuden lisäämisen, helpon lähestyttävyyden ja monipuolisen viestinnän.

“You’ve got to think about big things while you’re doing small things, so that all the small things go in the right direction.”
― Alvin Toffler

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti